Indonéská kuchyně se může zdát na první pohled velice jednoduchá či monotónní, ale kromě rýže se smaženou zeleninou, tofu, vajíčkem a masem je tu i spousta pokrmů, které vás překvapí a určitě vám i zachutnají. Jedním z nich je právě
cilok, což je jídlo z oblasti Sunda (západní Jáva) a já jsem si k jeho přípravě pozvala svoji sundánskou kamarádku Wulan.
Cilok jsou maličké knedlíčky plněné masem. V našem případě to byly nadrobno nakrájené kuřecí párky. Knedlíčky se podávají se sambal kacang cilok, ostrosladkou burákovou omáčkou. Příprava je jednoduchá a všechny potřebné ingredience se dají sehnat na vietnamském tržišti. Pod receptem si můžete pustit video.
Ingredience na cilok:
400g tapiokové mouky
200g hladké mouky
1 jarní cibulka
sůl
horká voda
3 kuřecí párky či maso
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto (vody přilíváme podle potřeby, ale je potřeba, aby byla horká) a vytvoříme malé knedlíčky, které naplníme nadrobno nakrájeným masem (libovolným). Vaříme v hrnci dokud nevyplavou na hladinu.
Ingredience na sambal kacang cilok:
25g arašídů
5 šalotek
3 stroužky česneku
chilli podle chuti
2 cm zázvoru
palmový cukr
sůl
asam jawa (pokud nemáme, můžeme nahrait citronem či limetkou)
zeleninový bujon (pokud chceme)
Nejdříve osmažíme oříšky, na sucho. Poté zvlášť osmažíme chilli, česnek, cibulku a zázvor. Jakmile začnou ingredience vonět, necháme je trochu vychladnout a rozmixujeme na jemno. Rozpálíme olej a směs dáme znova na pánev a necháme pořádně prohřát. Nakonec zředíme vodou podle potřeby a můžeme podávat.
A nakonec zmiňované video. V nastavení si, prosím, zapněte titulky.