7 2 minutes read

Bakpao – indonéský kynutý knedlík

Články o jídle píšu nejraději. Obecně hodně ráda jím, ale tady v Indonésii, to bych mohla plnit své břicho neustále. Je to možná tím, že rýže dvakrát denně neuspokojuje ani mé chuťové buňky, ani moje tělo. Místo toho, aby tady pak člověk hubl, přibírá, protože musí pořád něco pojídat. A teď, když jsem objevila tohle, budu přeplněná asi neustále.

bakpao
Bakpao přímo od domácích v ubytování

Jeden den jsme se večer procházeli po trhu, když jsem uviděla kaki lima (malý pojízdný stánek s jídlem), na kterém bylo napsané bakpao. Mojí filozofií je, že musím vyzkoušet všechno, co neznám. Je to důležité, protože jinak člověk přijde o spoustu dobrých věcí jen proto, že se bál je vyzkoušet.

A tak jsem automaticky zamířila k prodavači a zeptala se, cože to vlastně vaří. Ani nemusel nic odpovídat, když jsem si všimla velkých kynutých knedlíků a ceny – 2 500 rupií za kus. Řekl mi, že jsou plněné čokoládou, borůvkami, sýrem nebo zelenými fazolkami (kacang hijau).

Vybrala jsem si s čokoládou a muž mi jeden z knedlíků hodil do hrnce s párou. Za pár vteřin ho vytáhl, vložil do igelitového sáčku a já se s chutí zakousla. Byla jsem šťastná, když jsem zjistila, že je to opravdu knedlík. Jistě, od babičky je lepší, ale tady v těchto podmínkách jsem vděčná i za trochu podobnou chuť. Hned po dojedení jsem si koupila ještě jeden borůvkový, a z toho se mi už úplně rozzářily oči, protože ten chutnal naprosto evropsky. Vzpomněla jsem si na domov a hned se mi zlepšila nálada.

Příště vyzkouším taky další dvě varianty, protože po těchto dvou kusech už jsem byla naprosto plná a taky jsem si po pravdě nechtěla zkazit chuť. I když kluci vyzkoušeli sýrovou náplň a prý byla docela dobrá, i když sýr nebyl skoro vůbec cítit. Nakonec jsem prodavači řekla, že mi udělal radost a určitě se za ním několikrát zastavím. To víte, rýže už mám plné zuby…

7 comments

Hanka 17. 10. 2013 - 12:03

Je to zvláštní, číst jak jsi hladová a že rýže je pro Tebe nepřítel. Doma jsi pěla ódy na rýži a ostré koření.

Reply
Nikol Šenkyříková 17. 10. 2013 - 13:25

Není nepřítel, jen je to otrava jíst ji každý den, většinou i dvakrát denně… 🙂 Chutná mi, ale není vůbec vydatná a mám po ní brzo hlad. 🙁

Reply
Aailyyn 18. 10. 2013 - 12:14

Tak rýži bych mohla jíst neustále… je pravda, že moc nezasytí. Znají tam nějaké obiloviny, luštěniny a podobné věci? To je výživnější. Ale knedlík by mě teda nelákal, ty já moc nemusím ani doma, ještě tak bramborové plněné masem, takže ten sýrový bych asi pokusila, ale ovocné knedlíky mi nic neříkají.

Reply
Nikol Šenkyříková 18. 10. 2013 - 13:44

Já rýži miluju a doma jsem vždycky tvrdila, že bych ji mohla jíst pořád, klidně denně. Ale po chvíli to omrzí, buď je vařená nebo smažená, ale vesměs je to pořád dokola to stejné. Obiloviny tu neznají, luštěniny moc taky ne (občas dostanu na talíř fazolky, ale to spíš výjimečně). No, je to tu prostě úplně něco jinýho… Ale člověk si asi po čase zvykne.

Reply
Anonymní 18. 10. 2013 - 18:35

Ahoj Nikolko je to pár dní,co jsem slyšela v televizi,že nějaká hudební skupina jménem HARLEJ budou hostovat na ostrově Baly tak jsem si myslela,že by tě to mohlo zajímat. Jinak se měj hezky jo po přečtení tvého článku jsem dostala chuť na ovocné knedlíky tak buď v pohodě a já se někdy zase ozvu pá Markéta z Medlánek

Reply
Aailyyn 20. 10. 2013 - 12:56

No, u nás je ta kuchyně těžší, založená na tuku, smaženém, což osobně teda nemusím. Ale na druhou stranu taky třeba na mléčných výrobcích. Logicky, protože celoročně tu nic pěstovat nejde. Tam je spousta rýže a výhodou je čerstvé ovoce a zelenina. Taky tam znají jiné chuti ohledně koření, které u nás dlouho bylo drahou dovozovou poživatinou. Přestože zeleninu, ovoce i rýži ráda mám, nepochybuju, že věci jako sýry by mi chybět začaly. 🙂 A taky pečivo. Bez toho je ten jídelníček prostě trochu hladový, rýže na pokrytí sacharidů ve stravě nejspíš nestačí.

Reply
Amelie 2. 11. 2013 - 22:14

To vypadá moc chutně.

Reply

Leave a Comment

* Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Vaše údaje nebudou předány třetím stranám.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Aktuálně na Facebooku

Poslední komentáře

  • Pavlína

    Ahoj měla bych na tebe pár dotazů, ale nejde mi najít tvůj…

  • Markét

    Děkuji za toto vysvětlení, byla jsem včera🙏😌

  • Mája

    Mě se líbilo na Weh v Aceh. 😸 Díky za tipy, Nikol!…

  • Nikolas

    Děkuju za podporu a přeju krásnou dovolenou! :-)

  • Jaroslav Tatíček

    Ahoj Nikol, jmenuji se Jaroslav a od 27.2.2023 do 19.3.2023 se budu…

Už jste četli...?

Přihlásit se k odběru

©2013-2024 NikolasCestuje – Všechna práva vyhrazena.