Zatímco většina Indonésanů vepřovým masem pohrdne, asi nejznámější balijskou specialitou je babi guling, prasátko na rožni. Bali je hinduistickým ostrovem, a tak jim nic nebrání v tom, aby si dopřáli “balijské zabíjačky”.
Babi guling se většinou připravuje při velkých oslavách či svátcích. Čím chutnější a více naaranžované, tím lepší. Kromě těchto akcí se však dá tohle jídlo sehnat také v mnoha warunzích či restauracích. Místo je označené cedulkou nebo plakátem, ze kterého se na vás směje roztomilé rožněné prasátko, a pokud vstoupíte, často si můžete všimnout skleněné výlohy, ve které je maso už naporcované a podle typu rozdělené na několika talířích. V takovém warungu většinou neuvidíte celého čuníka, protože mnoho rodin nemá peníze na to, aby každý den zpracovalo jedno celé prase (nebo spíše sele, aby nedošlo k omylu, že se jedná o dvě stě kilovou nálož). Kupují tedy maso na trhu nebo od nějakého dodavatele.
Naopak v restauracích mají větší tržby, více zákazníků, takže se tu za den udělá několik selat. Když budete mít štěstí, uvidíte rožeň otevřenými dveřmi do kuchyně. Ačkoli už dnes totiž patří babi guling ke gastronomické turistice, na talíř dostanete už přímo naporcované maso. Je to trochu škoda, když si nemůžete vyfotit taky jeho přípravu, ale nezbývá, než se dostat na nějakou akci, kde se bude prasátko podávat.
Jak už jsem totiž zmínila, během obřadů či jiných událostí je babi guling důležitou součástí pohoštění. Může se jednat třeba o pohřeb, svatbu, významné hinduistické svátky a podobně. I když první pohled může být mnohdy docela udivující (viz následující fotka), jedná se o naprostou delikatesu. Lahodná vůně a každá část masa je zpracována s největší pečlivostí.
Jedna porce se obvykle pohybuje mezi 40 – 80.000 Rp. (70 – 140 Kč). Základem je vařená rýže, která je doslova obskládána masem, křupavou kůží, škvarky, klobáskami a také zeleninou. Když se budete soustředit na jednotlivé chutě, zjistíte, že kromě pečlivého rožnění je hlavním tajemstvím chutného jídla také výběr koření. Prostě toto jídlo není žádná nuda. Najdete v něm pepř, chilli, citronovou trávu, kurkumu, limetku, koriandr, skořici, anýz a další.
Asi nejvyhlášenějšími restauracemi jsou “warungy” Bu Oka, které najdete v Ubudu (jsou tam tři) a v Denpasaru. Taková restaurace zpracuje za den šest až deset prasátek. A postup ani není tak složitý. Nejdřív prase očistí a vyvrhnou. Poté je potřeba ho poctivě potřít směsí z vody, kurkumy a soli, aby bylo pořádně žluté. Vnitřek se naplní nádivkou a břicho uzavře za pomocí bambusových špejlí. Položí se na rožeň a asi tři hodinky si tam musí počkat, než bude hotové. Maso se poté polévá kokosovým mlékem každých patnáct minut. Výsledkem je jemné maso a křupavá kůžička.
Pokud navštívíte Bali, rozhodně si nenechte tuto záležitost ujít. Dobrou chuť. 🙂
1 comment
Byli jsme s Nikol na této dobrůtce v Ubudu a je to neskutečně vynikající.
M