6 komentáře 3 min. čtení

Ovoce bych mohla jíst pořád a tady v Indonésii je opravdu k dostání všude, ať už ve formě džusů, čerstvé na trhu, nebo jako dezert. Samozřejmě u mě vedou džusy, protože ty jsou stoprocentní, husté a zasytí. Ale o těch jindy. Dneska bych ráda napsala pár řádků o přeslazeném ovocném koktejlu, na který se dá narazit jen občas, ale za to je u místních velice oblíbený.

es buah
Es buah

Es buah znamená doslova “ovocný led”, ale opravdu to s klasickou ledovou tříští (kterou si pod tím asi my cizinci představíme) nemá nic společného. Jedná se o koktejl, který dostanete do velké misky nebo poháru (a pokud si jej chcete vzít s sebou, tak vám ho přichystají do igelitového sáčku, což je něco, na co jsem si tu ještě nedokázala zvyknout). Nakrájí mnoho druhů ovoce, nejčastěji papayu, mango, meloun, jablko a červené hrozny. Často v něm objevíte i pitayu (neboli dragon fruit), jackfruit, jahody a rajče. S rajčetem je to obzvlášť zajímavé, protože například v kombinaci s jackfruitem nebo mangem máte o zážitek postaráno. Nic extra chutného to tedy není.

Kromě ovoce je v misce dále spousta ledu (obecně se snažím ledu v Indonésii vyhýbat, ale poslední dobou už na to trochu zapomínám, nebo nemám dost síly neustále vysvětlovat, že led nechci), želé, sirup a kondenzované mléko, které je tu velice populární a používá se mnohem častěji než klasické.

Tento koktejl je osvěžující a zároveň velice (ale opravdu VELICE) sladký, takže když jsem si ho poprvé dala po večeři jako dezert, byla jsem přejedená a cítila jsem se z toho špatně snad celou noc. Většinou za něj zaplatíte v rozmezí 6 – 10.000 Rp. (10 – 16 Kč), ale není to zrovna něco, co bych si chtěla kupovat každý týden. Es buah je opravdu hodně sladké, takže se jedná o kalorickou bombu a třeba moje tělo to snáší docela špatně, protože jsme tu celou dobu o rýži, trošce masa a zelenině.

Když si pak jednou za čas dám něco takového, jako je tento koktejl, můj žaludek pláče. Ale aspoň to není smažené a pikantní (jako všechno ostatní…).

Es buah v sáčku - žádná pastva pro oči
Es buah v sáčku – žádná pastva pro oči

6 komentáře

Milan 28. 10. 2013 - 12:31

Tak to já se sladkým nemám problém. Ale co tam dělá to rajče?

Odpovědět
Hanka 28. 10. 2013 - 14:09

Co všechno se Ti stane, když si dáš místní led? Myslela jsem, že když jsi na vše důležité očkovaná, tak život tam, Tě zocelí v těch méně divokých věcech….

Odpovědět
Aailyyn 28. 10. 2013 - 16:34

Sladké teda až tak nemusím, krom ovoce. Kombinace se sirupem a kondenzovaným mlékem, no, bolí mě zuby, jen o tom čtu. 🙂

Odpovědět
Nikol Šenkyříková 30. 10. 2013 - 5:56

Rajče se tu nejspíš bere jako ovoce.

Odpovědět
Nikol Šenkyříková 30. 10. 2013 - 5:57

Led se dělá většinou z vody z kohoutku, takže v něm můžou být různé bakterie atd. Přinejmenším se z toho člověk může po…, ale nevím, možná se z toho dá chytit i něco vážnějšího.

Odpovědět
Amelie 2. 11. 2013 - 21:14

Ovocný koktejl vypadá moc lákavě.

Odpovědět

Okomentovat

*Odesláním komentáře souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Email slouží pouze k identifikaci, nebudou vám odesílány žádné emaily.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Aktuálně na Facebooku

Poslední komentáře

  • Mája

    Mě se líbilo na Weh v Aceh. 😸 Díky za tipy, Nikol!…

  • Nikolas

    Děkuju za podporu a přeju krásnou dovolenou! :-)

  • Jaroslav Tatíček

    Ahoj Nikol, jmenuji se Jaroslav a od 27.2.2023 do 19.3.2023 se budu…

  • Nikol Šenkyříková

    Ahoj, s touto aplikací nemám zkušenosti, ale v blízké budoucnosti mám v…

  • Mája

    Ahoj, díky za super článek. To se spisovnou Indonéštinou jsem přesně ne-chtěla…

Nenechte si ujít nové články a přihlaste se k odběru!
Skvělé! Přihlásili jste se k odběru novinek! Děkuji za zájem. :-) Ale ne, něco se pokazilo... Zkuste to znovu.

Nejobsáhlejší český blog o Indonésii. Už deset let psaný s láskou nejen k této nádherné zemi, ale také k cestování, kultuře a historii.

©2013-2023 NikolasCestuje – Všechna práva vyhrazena.