301
Vánoce se blíží, a tak přináším jednoduchý recept na indonéské cukroví, které nese poetický název putri salju (sněhové princezny). A ačkoli na sníh v souostroví nenarazíte, tento recept je poměrně populární. Letos jej pro nás připravila moje kamarádka Wulan (více jejích receptů najdete v záložce “jídlo”).
Klasická varianta chutná jako linecké bez marmelády. Ale existuje mnoho variant – s oříšky, s čokoládou… A se sýrem. Viz níže.
Klasická varianta
400g hladké mouky
280g másla
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 vejce
špetka soli
Připravíme si těsto. Smícháme máslo, které má pokojovou teplotu, s cukrem a vajíčkem. Každou z těchto surovin přidáme do másla zvlášť a pokaždé přibližně dvě minuty mixujeme. Použijeme ruční šlehač. Hladkou mouku přesejeme přes sítko a rukama zapracujeme do těsta. Přidáme i sůl a až těsto drží tvar a všechno je dobře promíchané, zabalíme jej do folie a přibližně půl hodiny necháme odpočinout v lednici. Poté rozválíme a vykrájíme – obvyklým tvarem jsou měsíčky. Těsto by mělo být asi dvakrát vyšší než když děláme perníčky. Předehřejeme troubu na 170°C a poté pečeme přibližně 15 minut. Jakmile cukroví trochu vychladne, obalíme ho v cukru.
Putri Salju Keju – Sýrové sněhové princezny
Tato varianta je docela dost populární. 🙂 Ale pozor, české chuťové buňky už se mohou v tomto případě trochu bránit. Už jste někdy měli cukroví se sýrem?
Ingredience jsou následující:
175g hladké mouky
175g másla
100g tvrdého sýru (doporučovala bych třicítku Eidam nebo podobnou “kvalitu”, protože v Indonésii jsou sýry dost hnusné a většinou i trochu sladké… s kvalitním drahým sýrem by to nebylo dobré)
3 žloutky
175g kukuřičného škrobu
moučkový cukr
Postup je stejný, sýr přidáme společně s moukou. Cukr je zde pouze na obalení, do těsta se nedává. Pečeme na 160°C přibližně 15 minut.
Ahoj měla bych na tebe pár dotazů, ale nejde mi najít tvůj…