Jídlo

Sněhové princezny – indonéské cukroví

Vánoce se blíží, a tak přináším jednoduchý recept na indonéské cukroví, které nese poetický název putri salju (sněhové princezny). A ačkoli na sníh v souostroví nenarazíte, tento recept je poměrně populární. Letos jej pro nás připravila moje kamarádka Wulan (více jejích receptů najdete v záložce “jídlo”). 

Klasická varianta chutná jako linecké bez marmelády. Ale existuje mnoho variant – s oříšky, s čokoládou… A se sýrem. Viz níže. 

Klasická varianta

400g hladké mouky
280g másla
4 polévkové lžíce moučkového cukru
1 vejce
špetka soli
Připravíme si těsto. Smícháme máslo, které má pokojovou teplotu, s cukrem a vajíčkem. Každou z těchto surovin přidáme do másla zvlášť a pokaždé přibližně dvě minuty mixujeme. Použijeme ruční šlehač. Hladkou mouku přesejeme přes sítko a rukama zapracujeme do těsta. Přidáme i sůl a až těsto drží tvar a všechno je dobře promíchané, zabalíme jej do folie a přibližně půl hodiny necháme odpočinout v lednici. Poté rozválíme a vykrájíme – obvyklým tvarem jsou měsíčky. Těsto by mělo být asi dvakrát vyšší než když děláme perníčky. Předehřejeme troubu na 170°C a poté pečeme přibližně 15 minut. Jakmile cukroví trochu vychladne, obalíme ho v cukru. 

Putri Salju Keju – Sýrové sněhové princezny

Tato varianta je docela dost populární. 🙂 Ale pozor, české chuťové buňky už se mohou v tomto případě trochu bránit. Už jste někdy měli cukroví se sýrem? 
Ingredience jsou následující:
175g hladké mouky
175g másla
100g tvrdého sýru (doporučovala bych třicítku Eidam nebo podobnou “kvalitu”, protože v Indonésii jsou sýry dost hnusné a většinou i trochu sladké… s kvalitním drahým sýrem by to nebylo dobré)
3 žloutky
175g kukuřičného škrobu
moučkový cukr
Postup je stejný, sýr přidáme společně s moukou. Cukr je zde pouze na obalení, do těsta se nedává. Pečeme na 160°C přibližně 15 minut. 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Já vím, další otravné vyskakovací okno... Ale jsem povinna vás upozornit, že tento web používá cookies. Jeho návštěvou souhlasíte s jejich využitím. Chci vědět víc.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít