Vždycky, když se mi tu podaří najít jídlo, které se (byť jen vzdáleně) podobá něčemu z české kuchyně, jsem neskutečně šťastná. A teď jsem objevila něco, co chutná naprosto stejně jako langoš. Místní tomu říkají cakue (nebo taky cakwe).
Objevili jsme jej ve warungu blízko našeho domu, a tak si pro něj jezdíme docela často. Za jednu porci si účtují 6.000 rupií, což není hodně. Cakue nevypadá stejně jako langoš, ale chuť je totožná. Smaží se ve formě podlouhlých válečků, které se pak stříhají na malé kousky. Ty se namáčejí do pikantní omáčky. My jsme si v obchodě místo toho koupili kečup a česnek, a to vám bylo blaho!
Na indonéských stránkách o vaření jsem našla recept. Pokud vás náš langoš omrzí, můžete si udělat indonéský.
Suroviny:
500 g pšeničné mouky
1,5 lžičky soli
1 lžíce prášku do pečiva
2 lžíce jedlé sody
400ml vody
olej
Postup:
Smíchejte všechny přísady a vyválejte z něj dlouhý váleček, který by měl být minimálně pět centimetrů tlustý.
Celé válečky usmažte v silné vrstvě oleje a ještě za tepla je rozstříhejte na silnější kousky.
Nakonec ještě trochu potřete olejem a podávejte s pikantní omáčkou (můžete použít kupovanou).
3 comments
To bude úžasný, až se vrátíš domů a budeš nám vařit. Já se na to tak těším.
Oni to pod tímhle názvem občas prodávají u stánků při různých akcích: "maďarské langoše" či "pravé maďarské langoše". Já je mám ráda a tak si je vždycky kupuju, když je někde mají. Kečup se mi sice nezdá dvakrát maďarský a původně to tam nejspíš není. 🙂
To vypadá skvěle, měla bych to zkusit. Díky za recept.