1 4 minutes read

Vaření se Sarifem: Ryba se ságem

Zatímco minule nám Sarif uvařil naprostou lahůdku, dneska přináším něco netradičního. Určitě už jste někde slyšeli o ságu, které je hlavním zdrojem potravy u papuánských kmenů. Sarif mi poskytl možnost tento podivný rosol bez chuti okusit. A popravdě, já i moji rodiče jsme z toho byli trochu rozpačití.

ryba se ságem

Zatímco na Bali se s jídlem tohoto typu nesetkáte, Sarif pochází ze Sulawesi, kde jedí ságo docela často. On sám ho má rád a v jeho přípravě se velice vyžívá. Baví ho to. Mě to přišlo trochu nechutné a jsem si stoprocentně jistá, že bych raději znovu jedla netopýra, než toto. Ale víte, jak se to říká – proti gustu…   Ať je to jak chce, už samotný název tohoto pokrmu znamená vlastně potravu či jídlo. Dá se jíst buď tak, jak jsme ho zkusili my (v rosolovitém stavu), nebo se z něj dělají placky. Věřím, že druhá možnost je chutnější.

Je dobrým zdrojem sacharidů, ale obsahuje i nějaké ty bílkoviny a vápník. Taky železo a naopak v něm není téměř žádný tuk. Jak zmiňuje Sarif ve videu, ságo se ve formě škrobu získává z vnitřní části palmy ságové (Metroxylon Sagu). Jedna taková palma dokáže přinést až tři sta kilogramů škrobu.

Ale abychom se zmínili o celém pokrmu, ságo bylo pouhou přílohou k vařené rybě (bohužel se mi nějak nepodařilo dohledat, o jakou rybu jde) a zelenině kangkung, což je vodní špenát. Zeleninu jen povařil, rybu položil na osmažený česnek, cibuli a citronovou trávu, společně uvařil a přidal sůl, decentně chilli a tamarind (hotovou omáčku z exotického ovoce).

Dobře, písmenek už je tu dost, tak teď to video…Nezapomeňte si ve videu zapnout titulky.

Dostali jste chuť? Nebo byste takový pokrm raději mile odmítli?

1 comment

Unknown 17. 2. 2015 - 15:00

brrr…. možná to je chutný, ale asi by jsem tam pošla hlady 😀 … hlavně to mazlavý cosi… 😀

Reply

Leave a Comment

* Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Vaše údaje nebudou předány třetím stranám.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Aktuálně na Facebooku

Poslední komentáře

  • Markét

    Děkuji za toto vysvětlení, byla jsem včera🙏😌

  • Mája

    Mě se líbilo na Weh v Aceh. 😸 Díky za tipy, Nikol!…

  • Nikolas

    Děkuju za podporu a přeju krásnou dovolenou! :-)

  • Jaroslav Tatíček

    Ahoj Nikol, jmenuji se Jaroslav a od 27.2.2023 do 19.3.2023 se budu…

  • Nikol Šenkyříková

    Ahoj, s touto aplikací nemám zkušenosti, ale v blízké budoucnosti mám v…

Nenechte si ujít nové články a přihlaste se k odběru!
Skvělé! Přihlásili jste se k odběru novinek! Děkuji za zájem. :-) Ale ne, něco se pokazilo... Zkuste to znovu.

Nejobsáhlejší český blog o Indonésii. Už deset let psaný s láskou nejen k této nádherné zemi, ale také k cestování, kultuře a historii.

©2013-2023 NikolasCestuje – Všechna práva vyhrazena.