Jídlo

Vaření se Sarifem: Rendang ze Sumatry

Ráda bych vám představila Sarifa. Mého nejlepšího kamaráda z Indonésie. Pochází ze Sulawesi, ale žije a studuje na Bali. Je vzorný muslim, bulehunter (to znamená, že má velice rád bělochy – prostě si vás najde rychleji než vy Vildu na obrázku opuštěné pouště) a hlavně umí skvěle vařit. První recept, který přináším, je rendang, prý nejlepší indonéské jídlo. 

Jak Sarif sám ve videu říká, rendang je jednička mezi indonéskými pokrmy. A já musím jedině souhlasit. Kdyby vám někdo v pětihvězdičkovém hotelu v Evropě přinesl smaženou rýži, možná byste ohrnovali nos, ale kdyby vám nabídl tuto rendang, ani byste nepoznali, že je to specialita až z tak daleké země. Maso se rozpadá na jazyku a… No, posuďte sami. Všechny ingredience (až na pandánový list, i když – zkuste se podívat do květináčů, třeba ho máte a jen o něm nevíte) se dají sehnat i u nás, tak vyzkoušejte.

Recept vlastní nemám, ale našla jsem jeden docela přesný, navíc v češtině. Čtěte zde

Na postup se podívejte ve videích. Sarif se vám zalíbí a začnou se vám sbíhat sliny. Omlouvám se za kvalitu, Sarif bydlí v klasickém kosu, což je šílené ubytování o velikosti mého pokoje bez oken. Není tam moc světla. Videa jsou rozdělená na čtyři části, protože jsem zatím neovládla Youtube, ale do příště už to snad vypiluju. Pokud se vám nezobrazují titulky automaticky, zapněte si je. 
Maso se správně vaří přes noc, ale i v této zkrácené verzi bylo výborné. Je to stejné jako dobrý český vývar – na malém plameni a co nejdéle. Maso se pak naprosto rozpadá na jazyku. A je jedno, jestli vám toto jídlo vaří kamarád, jíte ho na ulici, nebo si ho objednáte v drahém hotelu. Vždycky je to paráda. To kokosové mléko je totiž hlavním klíčem ke spokojenosti vašich chuťových buněk.
Pokud jste nikdy neslyšeli o pandánové palmě, jedná se o docela populární rostlinu v našich bytech, takže možná ji taky máte doma. Pokud ne, více informací tady.

pandánová palma

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Já vím, další otravné vyskakovací okno... Ale jsem povinna vás upozornit, že tento web používá cookies. Jeho návštěvou souhlasíte s jejich využitím. Chci vědět víc.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít