Indonéská kuchyně

Mie Goreng: Smažené nudle jednoduše a rychle

Dnes jsem pro vás připravila jednoduchý recept na smažené nudle, indonésky mie goreng, které tady patří k nejpopulárnějším jídlům. Pán ve warungu v Ubudu byl tehdy velice ochotný a dovolil mi natočit video. Můžete tedy vidět postup a níže si potom přečíst, jaké suroviny jsou potřeba.
¨
 
Jak je vidět, v Indonésii je většina jídel hodně mastná. Olej je všude a je ho opravdu hodně. Ale taky je to velice chutné. 🙂

Postup

V neosolené vodě uvaříme nudle. Zde se prodávají takové ty klasické čínské, které jistě znáte z pytlíkových polévek. Jsou neochucené a hotové za necelou minutu. 
Rozehřejeme trochu oleje a přidáme bumbu, burákovou omáčku. Doma si ji můžete vyrobit sami z burákového másla, sambalu (ostrá směs koření – prodává firma ABC), trochy worchesterové omáčky, soli, pepře a vody. Chuť není totožná, ale pro naše účely se v Česku dá taková bumbu použít. Vhodíme na jemno nakrájenou jarní cibulku a česnek. 
Po pár vteřinách, kdy smažíme na prudko, přidáme pár pokrájených listů čínské petržele, promícháme a přihodíme uvařené nudle. Když se nám všechny ingredience spojí, chuť dotónujeme sambalem, sojovou omáčkou (v indonéském podání se jedná o tzv. kecap manis) a solí.
Pokud chceme, můžeme přidat i maso pokrájené na malé kousky, nebo mořské plody (krevetky, sépie) či rybu. Ve většině případů dostaneme porci i s omeletou ze dvou vajec, jarní cibulky a soli, která bývá položená na vrcholku nudlí. 

Ihned podáváme s nakrájenou okurkou či okurkou naloženou ve vinném octu. 
 

5 Comments

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..