1,1K
Dnes jsem pro vás připravila jednoduchý recept na smažené nudle, indonésky mie goreng, které tady patří k nejpopulárnějším jídlům. Pán ve warungu v Ubudu byl tehdy velice ochotný a dovolil mi natočit video. Můžete tedy vidět postup a níže si potom přečíst, jaké suroviny jsou potřeba.
¨
Jak je vidět, v Indonésii je většina jídel hodně mastná. Olej je všude a je ho opravdu hodně. Ale taky je to velice chutné. 🙂
Postup
V neosolené vodě uvaříme nudle. Zde se prodávají takové ty klasické čínské, které jistě znáte z pytlíkových polévek. Jsou neochucené a hotové za necelou minutu.
Rozehřejeme trochu oleje a přidáme bumbu, burákovou omáčku. Doma si ji můžete vyrobit sami z burákového másla, sambalu (ostrá směs koření – prodává firma ABC), trochy worchesterové omáčky, soli, pepře a vody. Chuť není totožná, ale pro naše účely se v Česku dá taková bumbu použít. Vhodíme na jemno nakrájenou jarní cibulku a česnek.
Po pár vteřinách, kdy smažíme na prudko, přidáme pár pokrájených listů čínské petržele, promícháme a přihodíme uvařené nudle. Když se nám všechny ingredience spojí, chuť dotónujeme sambalem, sojovou omáčkou (v indonéském podání se jedná o tzv. kecap manis) a solí.
Pokud chceme, můžeme přidat i maso pokrájené na malé kousky, nebo mořské plody (krevetky, sépie) či rybu. Ve většině případů dostaneme porci i s omeletou ze dvou vajec, jarní cibulky a soli, která bývá položená na vrcholku nudlí.
Ihned podáváme s nakrájenou okurkou či okurkou naloženou ve vinném octu.
5 comments
Bože, já mám hlad!!!
Tak to vypadá skvěle. Píšu si a určitě musím někdy vyzkoušet.. Sice mám teplotu a nemám na nic chuť, ale tohle teda vyhrává..:D
V pozadí videa je slyšet mamčino zakašlání… je poznat, že jste tam byli se mnou. Chutnalo to dobře, co?
Sambal ekstra pedas ABC sama kecap manis ABC ada di Billa, harganya 29,90 Kč.
Baguslah!
Kecap manis jsem tam neviděla, sambal už dlouhou dobu kupuju.