6 5 minutes read

Terang bulan – sladký indonéský měsíc

Píšu tento článek a spokojeně trávím svou dnešní snídani, o které vám chci zrovna říct. Je to opravdový pocit blaha. Když jsem terang bulan (doslova „měsíční záři“) ochutnala poprvé, byla jsem upřímně překvapená, jaký skvost se to v indonéské kuchyni nachází. Po všem tom smaženém, pikantním, anebo šíleně přeslazeném je to příjemná změna.

terang bulan

No dobře, on je tento dezert přeslazený taky. Ale pokud si nevyberete variantu s čokoládou, není to zase tak hrozné. I když jsem jej označila za dezert, pro Indonésany je to spíš snack (svačinka). Zvláštní je, že všechny tyto sladké pokrmy se tu prodávají až ve večerních hodinách, většinou od setmění do půlnoci. A je o ně velký zájem. Pokud chcete sladkou snídani, musíte si jít nakoupit den předem. Po ránu je pro místní totiž nejlepší dát si rýži. A k tomu samozřejmě i kus masa či nějakou tu zeleninu promíchanou s chilli.

Jednoduše by se dalo říct, že terang bulan, známý taky jako martabak manis (sladký martabak) je jakási vysoká palačinka. Připravené těsto se vlije na speciální malou vysokou pánvičku (bez použití tuku) a po chvíli, kdy se těsto trochu přichytne, se posype cukrem a přikryje na chvíli pokličkou. Těsto hezky vyskočí a jeho struktura je hezky vláčná, plná malých bublinek. Nahoru se pak nasypou různé ingredience a tato vysoká palačinka se jen rozkrojí napůl a obě části se dají na sebe. Výsledek je pak nakrájen na menší kousky a vložen do papírové krabičky. Terang bulan byste měli jíst teplý, ale studený taky není špatný. Jen je velice těžké mu odolat.

Co se ingrediencí, které se dávají dovnitř, týče, existuje několik variací, které najdete úplně v každém stánku. Mou nejoblíbenější je kacang susu(nasekané arašídy a mléko), ale občas si koupím taky pisang susu (banán a mléko) nebo pisang keju (banán a sýr). Velmi oblíbeným typem je coklat pisang susu nebo coklat kacang susu, ale tyto varianty s čokoládou už jsou opravdu hodně sladké. Důležité je říct, že Indonésané nepoužívají klasické mléko a nahrazují ho kondenzovaným. Takže se jedná o  nefalšovanou kalorickou bombu.

Bohužel je to něco tak úžasného, že jakmile poprvé ochutnáte, budete chtít pokaždé, když u cesty zahlídnete stánek s velkým nápisem TERANG BULAN. Minulý týden, když tu byla na návštěvě moje kamarádka, která studuje na Jávě, jsme si ho nekoupily snad jen jednou nebo dvakrát.

Našla jsem na internetu jeden recept, který vypadá věrohodně, ale bohužel jsem ho zatím nevyzkoušela. Ptaly jsme se s kamarádkou na recept přímo prodejce, ale ten nám odpověděl, že neví, co všechno je v těstu, protože to mu dodává jeho šéf už hotové. To se mi zdá trochu divné, protože pokud budu něco prodávat, nejspíš budu chtít vědět, co to vůbec je. Krom toho tady zná terang bulan opravdu každý, a tak mě překvapuje, že někdo neví, jak se připravuje. Ale jsme v Indonésii, tady se nemůžeme divit ničemu.

A nakonec cena – za nejlevnější variantu (s arašídy a mlékem) v Denpasaru zaplatíte 10.000 Rp. (18 Kč), za nejdražší (vše dohromady) asi 18.000 Rp. (32 Kč), ale to už na můj vkus není ani dobré, ani levné.

Suroviny:

500 g hladké mouky
600 ml vody
1 lžíce margarínu
2 vejce (pokojové teploty)
125 g cukru krystal
1/2 lžičky kvasnic
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli  

Postup:

Mouku, cukr, sůl, droždí, vejce, margarín a vanilku smícháme dohromady. Přilijeme trochu vody a pořádně promícháme. Těsto mixujeme po dobu 5 minut mixérem nastaveným na střední rychlost. Přidáme prášek do pečiva a pořádně promícháme. Těsto nalijeme do dobře uzavíratelné nádoby a necháme 40 minut odležet.

Potom těsto nalijeme do olejem potřené pánve (pozor, musí být opravdu kvalitní a nesmí se připalovat), přikryjeme pokličkou a na zbytek přípravy se podívejte tady.

6 comments

Hanka 10. 11. 2013 - 20:22

Už se těším….Mají tam i něco kyselého?

Reply
Aailyyn 11. 11. 2013 - 13:47

To bude značně poevropštělá verze receptu, ne? Nechce se mi věřit, že původně by to bylo z margarínu a vanilkového extraktu. Hm, znají tam máslo? 🙂 Psala jsi ve starších článcích, že hodně se tam jí sladké, smažené nebo naopak zelenina a rýže. Mají nějakou obdobu našeho pečiva?

Reply
Nikol Šenkyříková 12. 11. 2013 - 4:22

Ne, ale jsem teď ve stavu, že bych si kyselé okurky dala moc ráda! 🙂

Reply
Nikol Šenkyříková 12. 11. 2013 - 4:26

Nevím, recept jsem našla na indonéských stránkách, ale musím ho ještě vyzkoušet. Máslo tu neznají, jen "něco" jako máslo, spíš právě takový margarín. Vanilkový extrakt tu není žádná novinka, vanilka se tu používá běžně, i když, pravda, spíš čerstvá. Pečivo tu prodávají, ale není to nic moc populárního, protože to prostě není rýže. Všechno je to ale sladké, i ten nejobyčejnější toastový chleba je prostě sladký. V Jakartě jsem narazila na chleba, který se podobal evropskému, ale stál asi šedesát korun. Jinak chleba tu nemají vůbec, maximálně ten toastový, nebo nějakou tu bagetu.

Reply
Aailyyn 12. 11. 2013 - 12:29

Nezdál se mi hlavně ten vanilkový extrakt, v originálu bych tipovala pravou vanilku. Že neznají mléčné výrobky, tedy klasické máslo (a produkty z mléka, v souvislosti s tím mě právě napadlo to pečivo), to jsem nevěděla nebo respektive myslela jsem si to, ale nebyla jsem si jistá, o indonéské kuchyni vím jen to, že dělají smažené nudle. 🙂 Jestli tam sedí zrovna margarín nebo alespoň to, co si jako Evropané pod pojmem margarín nejspíš představíme (rostlinný tuk třeba ano, ale otázka je, z čeho, ono to na výsledné chuti nebude úplně jedno, co se použije), netroufám si odhadovat… Ale byl by to bezesporu zajímavý úkol, zkusit se dopátrat originálního receptu. 🙂

Reply
Nikol Šenkyříková 13. 11. 2013 - 3:35

Aailyyn, věř mi, že se snažím pokaždé, když terang bulan kupuju. 🙂 Je to totiž sladká droga, neskutečná neřest, a já ji rozhodně chci umět připravit i v Česku. 🙂 Co se té vanilky týče, myslím si, že jsou tady ti lidi taky docela pohodlní – ono je jednodušší koupit vanilkový extrakt, než chodit na trh pro vanilku.

Reply

Leave a Comment

* Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů. Vaše údaje nebudou předány třetím stranám.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Aktuálně na Facebooku

Poslední komentáře

  • Pavlína

    Ahoj měla bych na tebe pár dotazů, ale nejde mi najít tvůj…

  • Markét

    Děkuji za toto vysvětlení, byla jsem včera🙏😌

  • Mája

    Mě se líbilo na Weh v Aceh. 😸 Díky za tipy, Nikol!…

  • Nikolas

    Děkuju za podporu a přeju krásnou dovolenou! :-)

  • Jaroslav Tatíček

    Ahoj Nikol, jmenuji se Jaroslav a od 27.2.2023 do 19.3.2023 se budu…

Už jste četli...?

Přihlásit se k odběru

©2013-2024 NikolasCestuje – Všechna práva vyhrazena.