266
Cilok jsou maličké knedlíčky plněné masem. V našem případě to byly nadrobno nakrájené kuřecí párky. Knedlíčky se podávají se sambal kacang cilok, ostrosladkou burákovou omáčkou. Příprava je jednoduchá a všechny potřebné ingredience se dají sehnat na vietnamském tržišti. Pod receptem si můžete pustit video.
Indonéská kuchyně se může zdát na první pohled velice jednoduchá či monotónní, ale kromě rýže se smaženou zeleninou, tofu, vajíčkem a masem je tu i spousta pokrmů, které vás překvapí a určitě vám i zachutnají. Jedním z nich je právě cilok, což je jídlo z oblasti Sunda (západní Jáva) a já jsem si k jeho přípravě pozvala svoji sundánskou kamarádku Wulan.
Cilok jsou maličké knedlíčky plněné masem. V našem případě to byly nadrobno nakrájené kuřecí párky. Knedlíčky se podávají se sambal kacang cilok, ostrosladkou burákovou omáčkou. Příprava je jednoduchá a všechny potřebné ingredience se dají sehnat na vietnamském tržišti. Pod receptem si můžete pustit video.
Ingredience na cilok:
400g tapiokové mouky
200g hladké mouky
1 jarní cibulka
sůl
horká voda
3 kuřecí párky či maso
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto (vody přilíváme podle potřeby, ale je potřeba, aby byla horká) a vytvoříme malé knedlíčky, které naplníme nadrobno nakrájeným masem (libovolným). Vaříme v hrnci dokud nevyplavou na hladinu.
Ingredience na sambal kacang cilok:
25g arašídů
5 šalotek
3 stroužky česneku
chilli podle chuti
2 cm zázvoru
palmový cukr
sůl
asam jawa (pokud nemáme, můžeme nahrait citronem či limetkou)
zeleninový bujon (pokud chceme)
Nejdříve osmažíme oříšky, na sucho. Poté zvlášť osmažíme chilli, česnek, cibulku a zázvor. Jakmile začnou ingredience vonět, necháme je trochu vychladnout a rozmixujeme na jemno. Rozpálíme olej a směs dáme znova na pánev a necháme pořádně prohřát. Nakonec zředíme vodou podle potřeby a můžeme podávat.
A nakonec zmiňované video. V nastavení si, prosím, zapněte titulky.
Přeji krásný den,jedeme na celý únor 2025 na Sulawesi.V Makassaru si půjčíme…